diumenge, 30 de setembre del 2012

Fricandó

Ingredients per a 6 persones:
- 1,2 Kg de carn de vedella
- 5 cebes
- 2 tomàquets
- 3 dents d'all
- farina
- Rovellons
- Per la picada: 20 avellanes, 2 alls, i torrada, julivert
- Cognac
- oli, sal i pebre

Preu aproximat: 16-18 euros




Arriba la tardor i si hi ha sort i segueix plovent com aquest de setmana potser també la possibilitat de trobar algun bolet per la muntanya, una de les nostres aficions per aquesta estació. Per celebrar aquest fet, bé i també l'aniversari, aquest cap de setmana hem fet fricandó.

Per començar salem i enfarinem els trossos de carn de vedella i el passem un parell de minuts per cada costat a una cassola amb oli d'oliva. Un cop fregits els reservem per més tard. Al mateix oli després de fregir i posem els alls tallats a trossets ben petits i la ceba tallada a quadradets. Ho deixem enrossir tot plegat una bona estona a foc suau. Quan ja hagi agafat color, hi posem el tomàquet que haurem ratllat prèviament i ho deixem coure.

Quan ja sigui ben cuinat, afegim un bon raig de cognac (mig got petit), un parell gots d'aigua i tota la carn a dins. La posarem fent nivells per a que hi càpiga a la cassola, assegurant-nos que hi ha prou suc per cobrir-la completament. Tapem i deixem coure aproxidament una hora a foc suau.

Per altra banda tallem els bolets a trossos. L'ideal és utilitzar bolets frescos, el tipus hi podem posar el que vulguem: rovellons, moixernons, trompetes del a mort, camagrocs... Però com que encara no ha plogut i no n'hem trobat ni un, hem hagut de fer servir rovellons de llauna. Un cop tallats els passem per la paella a foc viu uns minuts, fins que estiguin ben marcats.    

Per fer la picada col·loquem al morter una mica de sal i els alls en cru, que aixafarem amb la mà de morter. Quan ja siguin una pasta, afegim les avellanes a les que haurem tret la pell, el julivert i la torrada. Ho piquem tot fins que sigui una pasta homogènia.

Afegim els bolets i la picada a la cassola, remenem i rectifiquem de sal fins al nostre gust. Deixem coure uns 30 minuts més i ja estarà feta. I per acabar, el truc més important i que farà que el fricandó passi de ser bona a boníssima: deixeu-lo reposar tota a nit! El fricandó no només es manté perfectament 24 hores, sinó que a més és molt més gustós el dia següent de cuinar-lo. Que tingueu una bona tardor. Bon profit!

4 comentaris:

  1. Jo també us desitjo una bona tardor. Ostres, si demà arribés a casa i em trobés aquest fricandó...és el plat preferit del meu marit. Segur que té alguna cosa de la Conxita aquesta recepta.
    Nani

    ResponElimina
  2. Hola! Bona tardor!
    Un plat excelent de la cuina del nostre pais. Jo acostumo fer-lo amb moixernons.
    Felicitats per la recepta!
    Eduard.

    ResponElimina
  3. El fricandó és una recepta que ens porta records de família.....
    T'acabo de conèixer gràcies al TopReceptes!! Ja tens una seguidora més!!!
    Salut!
    Olga

    ResponElimina
  4. Amb la gana que tinc, i aquesta foto que ensenya un fricandó "como il faut" amb la salsa espesa i cuallada amb la picada...m'encanta!!!! Quan inventaran internet on line?????

    ResponElimina